Grzybnia na kołkach

Większość osób chcąc ograniczyć lub wyeliminować mięso ze swojej diety, sięgają po grzyby, takie jak shiitake, boczniaki lub pioppino. Grzyby nie tylko świetnie smakują, ale również zapewniają właściwości lecznicze wspierające różne funkcje organizmu. Samodzielna hodowla grzybów zdobywa coraz większą popularność. Spowodowane jest to przede wszystkim dostępem do zawsze świeżych grzybów w domu. W artykule znajdziesz opis najpopularniejszych grzybów do uprawy.



Grzybnia na kołkach


Większość osób chcąc ograniczyć lub wyeliminować mięso ze swojej diety, sięgają po grzyby, takie jak shiitake, boczniaki lub pioppino. Grzyby nie tylko świetnie smakują, ale również zapewniają właściwości lecznicze wspierające różne funkcje organizmu. Samodzielna hodowla grzybów zdobywa coraz większą popularność. Spowodowane jest to przede wszystkim dostępem do zawsze świeżych grzybów w domu. W artykule znajdziesz opis najpopularniejszych grzybów do uprawy.


Grzybnia na kołkach – jak hodować?


Smakosze grzybów i miłośnicy przyrody hodując grzybnię, podejmą się fascynującego i niecodziennego wyzwania. Aby rozpocząć hodowlę grzybni potrzebne będą pniak z drzewa liściastego, folia lub worek do okrycia szczepionego drzewa. Do szczepienia zalecane są drzewa o miękkim drewnie, takie jak wierzba, topola, brzoza, i drzewa o twardym drewnie, takie jak dęby, buki, klony. W pniu drzewa należy wywiercić małe otwory na kołki i umieścić je w nim. W jednym pniu 50cm powinno mieścić się około 15-20 kołków. Grzyby hodowane na drewnianych klockach owocują przez kilka sezonów. Dzięki temu grzybnia na kołkach ma same bardzo dobre opinie. W artykule zostały opisane następujące gatunki grzybni:

Boczniak ostrygowaty
Boczniak cytrynowy
Lakownica Lśniąca
Polówka wiązka piopino
Twardziak jadalny – Shiitake


Boczniak ostrygowaty


Boczniak ostrygowaty (nazwa naukowa Pleurotus ostreatus) to duży, jadalny grzyb z charakterystycznym wachlarzem lub kapeluszem w kształcie ostrygi. Grzybnia szczególnie lubi pniaki buka, ale występuje również na innych rodzajach drzewa twardego. Te jadalne, mięsiste grzyby są powszechne w lasach Wielkiej Brytanii. Mają charakterystyczny kapelusz w kształcie wachlarza i zapach podobnym do anyżu. Boczniaki są używane w wielu różnych przepisach i są dostępne w wielu supermarketach. Boczniak ostrygowaty wzmacnia odporność, hamuje rozwój chorób nowotworowych i może obniżyć poziom cholesterolu.



Boczniak cytrynowy


Boczniak cytrynowy (nazwa naukowa Pleurotus citrinopileatus) pochodzi z Azji, gdzie naturalnie porasta na drzewa liściaste. Jest to jeden z najciekawszych gatunków boczniaka o wyjątkowym, lekko słodkim smaku i egzotycznym wyglądzie, a do tego owocniki z grzybni na kołkach są stosunkowo łatwa w uprawie. Te cechy czynią boczniaka cytrynowego popularnym wyborem wśród domowych hodowców. Grzybnia rośnie szybko i intensywnie owocuje w żółte lub złote „bukiety”. Cienkie, delikatne kapelusze wymagają delikatnego zbioru i starannego przechowywania. Boczniak cytrynowy ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi, a także wzmacnia odporność organizmu.


Lakownica Lśniąca

Grzyb Lakownica Lśniąca (nazwa naukowa Ganoderma lucidum), znany również jako Reishi, to bogate źródło naturalnych związków o mocy zwiększania odporności, łagodzenia stresu, stanów zapalnych, poprawiania jakości snu i wiele, wiele innych. Dzięki tym niesamowitym właściwościom, niektórzy nazywają Reishi „grzybem nieśmiertelności” 😉 Lakownica Lśniąca od dawna jest szanowana nie tylko ze względu na swoje właściwości lecznicze, ale także fascynujące jest obserwowanie jej wzrostu, a owoce są oszałamiająco piękne. Grzybnia jest dość łatwa w uprawie i szybka w kolonizacji. Grzyb jest niezwykle gorzki i nie nadaje się do użytku kulinarnego. Można jednak przygotować herbaty i nalewki w celu ekstrakcji związków leczniczych z grzyba.

Polówka Wiązkowa Pioppino


Grzyb Polówka wiązkowa (nazwa naukowa Agrocybe aegerita), znany również jako Pioppino lub Piopinni, rośnie głównie na twardym drewnie i owocuje obficie w pięknych gronach. Jest stosunkowo łatwa w uprawie i zyskuje popularność wśród indywidualnych hodowców. Grzybnia rośnie naturalnie w kępkach na pniach i gałęziach, ale choć rośnie dziko, nie zaleca się zbierania tego grzyba, ponieważ może być trudny do odróżnienia od trujących gatunków. Grzyby Pioppino zostały obdarzone szczególną sympatią przez Włochów, którzy już ponoć już w starożytności uprawiali masowo polówkę wiązkową. Nic dziwnego, ponieważ Pioppino jest wspaniałym dodatkiem do posiłków i nadaje im satysfakcjonujący orzechowy smak i chrupkość. Dodatkowo posiada właściwości prozdrowotne takie jak działanie przeciwgrzybiczne i przeciwnowotworowe.



Twardnik japoński – Shiitake


Twardnik japoński (nazwa naukowa Lentinus edodes), czyli popularne Shiitake, rosną naturalnie na drzewach liściastych w całej Azji Wschodniej. Choć większość grzybów shiitake jest nadal uprawiana w Japonii, wiele dużych i małych gospodarstw uprawia Shiitake na całym świecie. Chociaż uprawa Twardnika japońskiego jest nieco bardziej skomplikowana niż innych grzybów, to nie jest tak źle, jak mogłoby się wydawać. J Wystarczy zrozumieć specyfikę tego gatunku, a może szybko stać się ulubioną grzybnią do hodowli. Grzyby shiitake wspaniale sprawdzają się jako dodatek do potraw. Można dodawać je do całej gamy dań, od zup po makarony i wszystko pomiędzy. Należy jedynie pamiętać, że wymaga nieco dłuższego czasu gotowania niż ostrygi lub typowe pieczarki.

Inne odmiany grzybów na kołkach to:

Łuskwiak Nameko, Boczniak różowy, Boczniak mikołajkowy,Opieńka miodowa, Soplówka jeżowata, Żagwica listkowata, Ucho bzowe, Łuskwiak nameko.

Źródła

https://learn.freshcap.com

Z.A. Shah, M. Ashraf i inn., Comparative Study on Cultivation and Yield Performance of Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus) on Different Substrates (Wheat Straw, Leaves, Saw Dust), [w:] Pakistan Journal of Nutrition 3 (3) 2004, s. 158-160.

C.M. Uklanska-Pusz, Uprawiamy boczniaki, [w:] Mój Piękny Ogród nr 3 2018, s. 39.